VAMMAISUUS ON PEITELTY SALAISUUS

Mitä sinä ajattelet vammaisuudesta? Kuvitteletko heidän olevan täysin omasta maailmastasi ulkoneva ryhmä, joita kuvaa typerän yleistävästi ilmaisu "vammaiset". Kukaan ihminen itsessään ei ole yksi suuri vamma, -hänellä joko on jokin vamma tai ei. Miksi pidämme vamman omaavaa henkilöä kuin vauvaa vielä aikuisiälläkin sanoen " -Kyllä setä saattaa ymmärtää, jos kovaan ääneen ja hitaasti puhut yksinkertaisia asioita"?

Miten suhtaudut vamman omaavaan ihmiseen? Lähestyt kenties kuin ketä tahansa, aivan kuten kuuluu? Ai, et? Miksi et...? Pelkäätkö hänen tartuttavan vammaisuutensa sinuun? Ensimmäisenä olisin huolissani siitä, ettet itse tartuta lapsellista ennakkoluuloasi muihin. Yritämmekö todella sulkea silmämme siltä, millainen maailmamme tulee aina tulevaisuudessakin olemaan? Turha yrittää, vammaisuus on tullut jäädäkseen.

Entä vammaisena syntynyt lapsi, hyväksyäkkö? Miksi ei? Miksi harmitella lapsen vammaa? Jos lapsen hoitaminen vamman kanssa olisi täysin mahdollista, mutta silti ainoaksi vaihtoehdoksi jää abortti, onko milloinkaan ansainnut lasta tai rakastanut lainkaan häntä? Jokainen synnyttämättä jätetty lapsi, jolla olisi ollut täydelliset mahdollisuudet pitkään ja mukavaan elämään sekä kaikkiin sen tarjoamiin kokemuksiin, ovat yksi askel taakse matkalla tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Millainen on sellainen paikka elää, jossa jokaisen syntymättömän ja viattoman elämä ei ole yhtä arvokas?

Tiesitkö, että juuri hän, -poikkeuksen omaava lapsi tai aikuinen on onnellinen omana itsenään. Hän ei kaipaa sääliä. Henkilökohtaisesti olen saanut taidon ajatella, että minua rakastetaan juuri sellaisena kuin olen. Ne jotka eivät hyväksy, heidän ei tarvitse. Vammaisuus ilman kovia kipuja ei ole kärsimystä. Rajoitteet ovat ainoastaan niiden mielikuvituksessa, jotka eivät osaa nähdä asioita oikeassa valossa. Vammaisen ihmisarvo ei ole kyseenalainen, hän on erityinen, -aivan kuten sinäkin.

11 kommenttia:

 1. Kerrassaan upee ja rohkee teksti !

  VastaaPoista
 2. Ihanaa että tälläistäkin tekstiä saa joskus lukea jostain! Mä luulen että ennakkoluulot johtuu juuri siitä että ihmiset ei tiedä kehitysvammaisuudesta tarpeeksi...Se on ehkä joillekin vähän pelättykin juttu kun ei tiedä mitä kaikkea se pitää sisällään ja juuri että miten toimia eri ihmisten kanssa ja se on harmi. Mulla alkaa maaliskuussa harkka yhdessä kehitysvammaisten yksikössä ja odotan kyllä innolla mitä kaikkea uusia kokemuksia ja uutta tietoa se tuo mun elämään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi :) Kuulostaa todella hyvältä, silläkin alalla tehdään tärkeää työtä !!

   Poista
 3. Vautsi sulla on ihana blogi! Kuvat on kauniita ja tekstit on hyvin kirjoitettu. Just mun makuun!
  maijjuanniina.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihi, kiitos paljon. Ihanaa kuulla, että tykkäsit :') Tervetuloa vaikka lukijaksikin jos kiinnostaa jäädä seurailemaan ;)

   Poista
 4. Itse olen aina kaihtanut sanaa 'vammainen', sillä se tuntuu jotenkin niin repivältä ja raa'alta sanalta lausua ja kirjoittaa. Isoveljelläni on asperger ja monta kertaa sain kouluaikana kuulla samassa koulussa olevilta lapsilta (enimmäkseen ala-asteella) kysymyksiä, että "miks sun isoveli puhuu itekseen?" "miks se änkyttää?" tai se vihonviimeinen; "onko se vammane?". Yritinpä siinä sitten sanoa jotain takaisin ilman turhia raivonpuuskia.
  Ja se vasta suututti ja turhautti, kun isoveli kertoi koulusta tullessaan, että häntä haukutaan ja jätetään yksin. Ylä-asteella varsinkin, ja joskus haukkujat huutelivat toiselta pihalta, joka oli eritysluokkien välkkäalueen vieressä, ihan yläasteen puolelta. Kyllä siinä pisti niin vihaksi, että ei voi sanoilla kuvailla.

  Minusta kaikilla on sama arvo ihmisenä, riippumatta mistään "erityisistä" piirteistä.
  Hyvin kirjoitettu teksti, kiitos sen jakamisesta :)

  saijabbloggaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi omien kokemuksiesi kommentoinnista ! Kuulostaa kamalalta. Oma iso-veljeni on ollut omalla kohdallaan myös sinun roolissasi, kun minua kiusattiin koulussa ja "kaveri"piireissä. Sinä olet varmasti maailman mahtavin sisko <3

   Poista
  2. Ainahan se on kamalaa, ihan hirveää ja kun omaltakin osalta olen kiusaamista saanut kokea (itse asiassa kaikki kolme sisarusta), niin on tiedossa vähän turhankin hyvin mitä se sitten on tarpoa lävitse - ja sinäkin tiedät ja olen pahoillani että olet joutunut kiusaamista kestämään. Kyllä se on vihonviimeinen asia mitä tähän maailmaan tarvitaan. Mutta hei, onneksi on parhaat isoveljet/siskot ja perhe!

   Kiitos kauniista sanoistasi <3 !

   Poista
 5. mukavaa että kerroit! tunnustan et välil saattaa mennä oma käytös lellisimmen puolelle

  VastaaPoista

Kommenttiboxini on avoin kaikille näkemyksille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin.

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian !